Lees nu ons zomernummer

Styling: Filter Summertime/Instagram ~ Creative Director: Canva

‘De Titel Die Je Aandacht Moet Trekken Naar een Niet Heel Relevant Maar Toch Herkenbaar Levensfenomeen’

In deze lead herhalen we de niet bijster interessante tegenstelling die uit dit irrelevante maar toch herkenbare levensfenomeen spreekt. En dat dat de reden is dat Dagmar Holtman, een naam die je meteen weer mag vergeten, op onderzoek gaat en daar 1.200 woorden voor krijgt – inclusief titels en tussenkopjes.

Oh nee, een gebeurtenis!

In deze eerste zinnen beschrijf ik een gebeurtenis waarvan de waarheidsgetrouwheid ver te zoeken is. Maar goed, ik heb een haakje nodig waaraan ik dit hele verhaal, dat nu al niet meer ter zake doet, aan op kan hangen. Ik lardeer deze gebeurtenis met citaten, zodat de lezer denkt dat het allemaal echt gebeurd is. Ik laat mijn fictieve vriendin A. bijvoorbeeld ‘Pfff,’ verzuchten, waarna ze iets zegt als ‘Ik weet het ook niet meer, ik heb alles geprobeerd maar niets lijkt te helpen’. En was het niet die ene filosoof of celebrity van weleer aan wie een multi-interpretabele tegelspreuk - die we ook hierop kunnen toepassen - wordt toegeschreven? Tijd om mijn Carrie Bradshaw-moment erin te gooien: I couldn’t help myself but wonder dat hoe het toch komt dat dit specifieke levensfenomeen gekenmerkt wordt door een zekere, eh, tegenstelling?

Foto door Karolina Grabowska

Er is een naam voor!

Tijd voor de tweede alinea, waarin ik het anekdotische bewijs voor dit specifieke levensfenomeen inruil voor keiharde validatie vanuit de wetenschap. ‘Dat is niet zo gek, dat je je dat afvraagt,’ verzekert een onbekende wetenschapper me in de vijf minuten tijd die ze voor me heeft tijdens haar lunchpauze. ‘Veel mensen herkennen dit fenomeen. Net als de bijbehorende tegenstelling.’ Zo zeg, wát een inzicht, dit fenomeen is algemeen bekend! Er is zelfs een academische naam voor: Emotion and Verb!

‘Tussenkopje waarin staat dat veel mensen dit herkennen.’

Dat klopt!

‘Dat klopt,’ bevestigt een andere wetenschapper, die met dit onderwerp weleens op televisie is geweest en aldus in de kaartenbak van de tijdschriftenredactie is beland, in een korte e-mail. ‘Vooral na niet-wereldschokkende gebeurtenissen zie je dat de niet bijster interessante tegenstellingen in irrelevante maar toch herkenbare levensfenomenen toe- of afnemen.’ Dit is het moment waarop ik met een onhandig bruggetje terugkeer naar de inleiding. Want hóe horen we dergelijke gebeurtenissen zoals degene die ik daar beschreef nou écht het hoofd te bieden? De harde en beknopte wetenschapsfeiten bevatten niet voldoende inhoud om 1.200 woorden mee te vullen. Althans, geen 1.200 woorden waar ík chocola van kan maken. Daarom parkeer ik de rest van informatie die de wetenschappers me hebben gegeven. En ga ik op zoek naar de parapsychologische kant van dit fenomeen.

En aan de andere kant van het land…

Na een rondje googelen en een oproep in Roept U Maar (de enige reden dat ik nog op Facebook zit) dreg ik een nieuwe bron omhoog die ik hier introduceer: de ervaringsdeskundige. De ervaringsdeskundige, die aan de andere kant van het land woont, staat erop me in zijn woning te ontvangen, want het verhaal dat hij te vertellen heeft laat zich niet in een telefoongesprekje van een half uur vangen. Om te begrijpen wat hij heeft meegemaakt moet je tegenover hem zitten en hem recht in de ogen aankijken. Dit bezoek, dat mijn honorarium nog verder omlaag trekt want het Tijdschrift vergoedt maar de helft van de reistijd- en kosten, gebruik ik om een stukje couleur locale aan dit artikel toe te voegen. Door zin na zin vol te schrijven over zijn bijzondere uiterlijk en aparte woninginrichting, vult mijn artikel zich vanzelf.

‘Tussenkopje met een uit zijn verband gerukt element uit het ervaringsdeskundigenverhaal.

Niet niks

In deze alinea vat ik samen wat de ervaringsdeskundige heeft meegemaakt. Dat is niet niks, en valt samen met wat die ene wetenschapper ook al zei. ‘Ja,’ zegt ze, in een reactie via WhatsApp, ‘dit is inderdaad een goed voorbeeld van Emotion and Verb!’ De ervaringsdeskundige laat ik nog even doorratelen. Wanneer ik hem de eerste versie van artikel op de ochtend van de deadline voorleg, zal hij er nog op staan dat gebeurtenis zus eigenlijk niet op maandag plaatsvond, maar op dinsdag. Ook wil hij heel graag dat ik opschrijf dat hij tegenwoordig gespecialiseerd is in het begeleiden van ándere mensen die met dit irrelevante edoch herkenbare levensfenomeen te maken hebben. En of ik zijn bedrijfsnaam erbij wil zetten, iets met ‘Coaching’ in de titel. Natuurlijk doe ik dat, zeg ik, want ik weet dat de eindredacteur die naam er toch wel uitgooit en zal verwijzen naar de mogelijkheden om te adverteren. Bovendien verschijnt de editie waarin dit verhaal staat pas over drie maanden. Tegen die tijd is iedereen, waaronder ikzelf, allang vergeten dat dit verhaal überhaupt ooit geschreven was. Iedereen, behalve de ervaringsdeskundige, want dit is diens eerste mediaoptreden.

Zijn we er al bijna?

Het is tijd om af te ronden, maar niet voordat we nog even hebben stilgestaan bij oplossingen voor het omgaan met de niet bijster interessante tegenstellingen die irrelevante maar toch herkenbare levensfenomenen als deze kenmerken. Of nou ja, oplossingen, iets waar de lezer nog even op door mag kauwen. Ik pak het mailtje van die andere wetenschapper erbij, en in een bijzin staan nog drie Open Deuren die je in kunt trappen als je te maken krijgt met dit levensfenomeen. Open Deur 1 klinkt simpel, en dat is het ook, maar toch niet. Open Deur 2 gaat over minder eten, meer slapen en meer bewegen en Open Deur 3 adviseert om erover te praten als je daar behoefte aan hebt.

Foto door MART PRODUCTION

Da’s ook grappig

Hoppakee, we zijn weer terug bij af. Fictieve vriendin A. reageert zogenaamd op dit hele verslag met een ‘Goed dat ik dit nu weet, de volgende keer trap ik een van de Open Deuren in.’ Ik besluit ermee met dat ik niet verwacht dat ik me opnieuw en op korte termijn met dit irrelevante maar toch herkenbare levensfenomeen geconfronteerd zal zien maar áls dat zo is, dat ik dan weet dat ik hier geen 1.200 woorden meer mee hoef te vullen want dat heb ik bij deze gedaan. Tot slot sluit ik af met een andere multi-interpretabele tegelspreuk van mogelijk dezelfde filosoof die wat licht schijnt op de ándere kant die dit fenomeen in zich herbergt. Soort van dan. Want grappig genoeg sluit die spreuk dan weer precies aan bij het relaas van ervaringsdeskundige.

Kadertje

〰️

Omdat ik nog niet aan het totale aantal woorden zit

〰️

Kadertje 〰️ Omdat ik nog niet aan het totale aantal woorden zit 〰️

Cijfers bij dit levensfenomeen

Hoe zit het met de man/vrouwverschillen rondom dit fenomeen?

Percentage van het totaal gekoppeld aan gender 

Hoe zit het met leeftijdsverschillen rondom dit fenomeen?

Percentage van het totaal gekoppeld aan leeftijdscategorie

Nog ééntje dan

〰️

Nog ééntje dan 〰️

Dit fenomeen wereldwijd

In Noord-Amerika kennen heel veel mensen dit fenomeen (procent). In Europa ook (procent).

In Azië kennen ze dit fenomeen minder (procent) en in Afrika is nog geen betrouwbaar onderzoek gedaan naar dit fenomeen.

De állerlaatste

〰️

De állerlaatste 〰️

Fun Facts over dit fenomeen

Een mythe over dit fenomeen, iets met de oude Egyptenaren of Grieken.

Een celebrity van A-status heeft ooit iets gezegd over dit fenomeen.

Ook koningshuizen kennen dit fenomeen. Zo heeft een Scandinavische prinses er regelmatig te maken gehad.

Deze en andere juice rechtstreeks in je mailbox ontvangen?

Dagmar Holtman

Auteur van de Flexwerkplek, copywriter op een thuiswerkplek

https://dagmarholtman.nl
Vorige
Vorige

Moonboots in de Rutschhutte

Volgende
Volgende

Trauma’s? Ongetwijfeld